Karlstads Simsällskap följer Svenska Simförbundets Utvecklingstrappa för alla olika träningsnivåer.
KSS betonar kvalitet i coaching och utmanar individuell träning som ger våra idrottare möjlighet att utveckla en stark arbetsmoral, livsfärdigheter samt idrottslig förmåga och positiv attityd för att uppnå sin högsta potential. KSS har ett Medley-baserat program (fjäril, rygg, bröst, frisim), dvs tror på allsidighet där medley är fokus och använder de senaste träningsmetoderna som tillämpas på de olika utvecklingsstadierna i en simkarriär.
För att se mer information om träningstider, tränare och medlemmar: se menyn "Nivåer och aktiviteter" till höger eller under nivån "Simning" högst upp.
Medley
Verksamhet för barn i åldern 7- 8 år, som genom teknikövningar och målrelaterade övningar, vidareutvecklar grunderna i de fyra simsätten, utifrån varje individs egna förutsättningar, med slutmålet att kunna tävla. I detta stadium är det viktigt att, förutom simfärdigheter, också få en så stor variation av aktiviteter som möjligt. En mångfald av fysiska aktiviteter, många idrotter och daglig fysisk träning förespråkas i detta stadium.
Uppdykarna
Verksamhet för barn i åldern 8-10 år, som genom teknikövningar och målrelaterade övningar, vidareutveckla starter, vändningar, simteknik i de fyra simsätten, utifrån varje individs egna förutsättningar. Slutmålet är att delta i tävlingar och prova fler simsätt och distanser. I detta stadium är det viktigt att, förutom simfärdigheter, också få en så stor variation av aktiviteter som möjligt. En mångfald av fysiska aktiviteter, många idrotter och daglig fysisk träning förespråkas i detta stadium.
Simiaden
Verksamhet för barn i åldern 9-11 år, som genom teknikövningar och målrelaterade övningar, vidareutveckla starter, vändningar, simteknik i de fyra simsätten, utifrån varje individs egna förutsättningar. Mentala målbilder och målsättningar introduceras. I detta stadium är det viktigt att, förutom simfärdigheter, också få en stor variation av landträningsaktiviteter.
TG Träningsgrupp
Verksamhet för barn i åldern 10 år och äldre, där alla simsätten tränas lika mycket. Allsidighet, variation, teknikövningar, snabbhet och uthållighet styr träningen. Hälsa, kondition och tränandet i sig är målet med simningen.
Gruppen har inget tävlingskrav, men för den som vill finns möjligheten. Passar som både motion där simning är huvudidrotten och som kompletterad idrott till annan huvudidrott. En bra grund även för triathlon till exempel.
TG2 innebär att barnet/ungdomen får lära sig grunden i alla simsätten.
TG3 innebär att barnet/ungdomen utvecklar simorken i alla simsätten.
TG4 innebär att barnet/ungdomen har god simteknik i alla fyra simsätten och vill fortsätta utmanas och utvecklas i sin simidrott.
NUSS
Verksamhet för barn i åldern 10-13 år, där alla simsätten tränas lika mycket. Introduktion kostens betydelse för prestation. Allsidighet, snabbhet och uthållighet styr träningen. Mentala målbilder och målsättningar utvecklas och simmaren utbildas i vad det innebär att träna simning. Slutmålet är att utföra tävlingssim som sin idrott.
Sum-Sim
Verksamhet för barn i åldern 13-16 år, i detta stadium tränas simmarens uthållighet ”motor” för en förbättra anaeroba tröskeln. För att säkerhetsställa ligger fokus på 400 medley. Styrketräning med vikter introduceras. Kostens betydelse för prestation, mentala målbilder och målsättningar och återhämtning är en naturlig del av träningsprocessen. Simmaren har valt att utöva tävlingssimning som sin primära idrott.
Mästerskapsgruppen
Verksamhet för ungdomar/vuxna i åldern 15 år och äldre. I detta stadium har simmaren valt att satsa på simning fullt ut. Simmarna har som regel slutat växa på längden, däremot kan muskulär tillväxt och psykosociala förändringar ge simmaren en fortsatt god utveckling. Individuellt träningsupplägg, utifrån individuella förutsättningar, blir helt avgörande för prestationsutvecklingen. Simmaren har uppnått goda mentala, tekniska och fysiologiska grundfärdigheter. Inledningsvis i detta stadium exponeras simmaren för alla typer av träning, gärna 200 medley, för att säkerhetsställa den fortsatta inriktningen på träningen samt välja specialsimsätt och – distanser.